1. Unde pot lucra ca incepator?
Intr-o firma q1, ca sa iti consume cat mai putin wellness, cu alte cuvinte, cu cat creste calitatea firmei, cu atat creste si procentul de wellness pe care il consuma o zi de lucru.
2. Cum pot face bani mai repede, ca sa imi fac o firma?
Invitandu-ti prietenii, pentru fiecare invitat care ajunge level 6 primesti 5 gold.
37. M-am angajat la o firma si vreau sa plec, pot?
O data angajat trebuie sa stai trei zile, asta daca nu il rogi frumos pe patron sa te dea afara.
3. Si eu m-am angajat, insa nu ma plateste, ce fac?
Tu iti poti da demisia, daca firma la care lucrezi nu are bani sa te platesca si chiar daca nu au trecut cele trei zile de munca obligatorii.
4. Care este avantajut de a avea firma pe organizatie fata de cea pe cetatean?
Sunt mai multe avanjate :
1. poti lucra la firma ta
2. daca esti patron, nu mai poti munci nicaieri, se presupune ca faci profit cu firma si traiesti din profit
5. Daca vreau sa-mi fac mai tarziu o firma, se poate daca sunt intr-o unitate militara?
Sigur, multi militari au firme, atat in industria militara cat si in alte industrii.
6. Dupa ce criterii sa aleg compania la care sa ma angajez?
In primul rand, trebuie sa tii cont de numarul de stele al companiei. Numarul de stele = numarul de wellness scazut cand dai work. Daca nu poti sa iti tii wellnessul ridicat prin folosirea spitalului, a gift-urilor, a casei sau a food-ului de Q mare, nu e indicat sa te angajezi la o firma de q mare. De asemenea, trebuie sa cauti cel mai bun salariu si, daca esti soldat, sa te asiguri ca patronul te da afara la cerere in caz ca trebuie sa pleci din tara.
7. Pot fi concediat? Si daca da, in ce conditii ? Trebuie sa primesc vreo explicatie pentru motivul concedierii ?
Da, poti fi concediat oricand. Nu trebuie neaparat sa primesti o explicatie pentru motivul concedierii, dar, in general, motivul este ori faptul ca lucrezi cu wellness mic si, implicit, ai productivitatea mica, ori cand angajatorul vrea sa inchida firma, pentru ca este in pierdere. Ori face loc unui lucrator cu skill mai mare ca al tau la aceiasi bani sau chiar mai putini.
8. Are importanta ora la care vin la munca ? Adica am aceeasi productivitate indiferent de ora la care incep munca, chiar cu o ora inainte de sfarsitul zilei?
Nu are importanta ora la care lucrezi, productivitatea fiind aceeasi pe tot parcursul zilei. Totusi, in cazul companiilor care abia s-au deschis si nu au inca 10 angajati (pentru productivitate maxima) este indicat sa amani lucrul cat mai mult, pentru a lasa timp angajatorului sa angajeze mai multi oameni. Astfel, vei avea productivitate mai mare.
9. Are importanta pentru companie daca wellness-ul variaza in timpul zilei? Daca incep ziua de lucru cu wellness 95 si dupa cateva ore am wellness 70, pana la sfarsitul zilei, e o problema?
Wellnessul conteaza numai atunci cand apesi butonul de work. In restul zilei poate sa varieze fara sa afecteze productivitatea. In general, este indicat sa lucrezi cu 95+ wellness pentru a avea productivitate maxima si, implicit, o relatie mai buna cu angajatorul.
10. Pot demisiona inante de a trece cele trei zile obligatorii ?
Poti demisiona pe parcursul celor trei zile obligatorii doar daca nu sunt bani pentru salarii sau materii prime in firma (in cazul firmelor de manufacturing si constructions). Daca stii ca angajatorul este serios este indicat sa ramai in firma cat mai mult, dand timp angajatorului sa investeasca bani in firma sau sa cumpere materii prime. Daca nu stii ca angajatorul e serios, e bine sa dai resign si sa te angajezi la alta firma.
11. Daca sunt concediat, pierd vechimea pentru medalia de hard worker ?
Nu, vechimea se pierde numai in cazul in care nu lucrezi intr-o zi.
12. Pot lucra in alta regiune, sau tara, decat aceea in care locuiesc ?
Nu conteaza regiunea in care locuiesti. Nu poti lucra in alta tara decat daca te muti pe teritoriul acelei tari (ceea ce nu este indicat decat in situatiile in care tara le cere). Exista varianta cand regiunea in care se afla firma in care lucrezi este cucerita de un alt stat. In astfel de situatii, daca angajatorul nu te da afara, poti lucra in aceleasi conditii, insa o data concediat, nu mai poti reveni la acea firma. Este valabil si pentru regiunea in care locuiesti.
13. Daca eu consider ca am fost concediat pe nedrept, ce pot face ?
Nu poti face nimic. Trebuie sa iti gasesti un nou job pe parcursul acelei zile si sa lucrezi pentru a nu pierde vechimea necesara medaliei de hard worker.
14. Pot sa primesc un salariu mai mic decat cel afisat cand m-am angajat ?
Vei primi un salariu mai mic decat cel afisat din cauza impozitelor pe venit care se duc la stat. Stai fara griji, impozitele sunt foarte mici.
15. Pot negocia salariul ?
Daca ai un patron intelegator, se poate negocia salariul prin schimb de Private Messages.
16. Pe masura ce creste valoarea skill creste si salariul, lucrand in continuare la aceeasi firma ? In ce conditii ?
Salariul nu creste automat, el poate fi updatat de catre angajator. La fiecare 0.5 skill poti ruga angajatorul prin PM sa iti mareasca salariul.
17. Cum pot ajunge general manager ?
Pentru a crea o firma, trebuie sa fii level 9 si sa ai 20 GOLD. Inceperea unei afaceri aduce mai multe riscuri, asa ca trebuie sa faci studii de piata inainte de a crea firma. De asemenea, este recomandat sa creezi firma de pe o Organizatie (5 GOLD) si sa ai inca 5 GOLD pentru a putea asigura salariile (si materiile prime, in cazul firmelor de manufacturing si constructions). Avantajele crearii unei firme pe organizatie consta in faptul ca poti lucra la propria ta firma. Mai multe informatii gasiti aici:
http://eromania.wordpress.com/2009/06/23/5-sfaturi-si-reguli-pt-viitori-manageri/18. Cate tipuri de companii sunt?
Daca le impartim dupa skill, obtinem urmatoarele 3 ramuri:
-Manufacturing: FOOD, GIFT, WEAPON si MOVING TICKETS
-Land/raw materials: GRAIN, DIAMONDS, IRON, OIL si WOOD
-Constructions: HOUSE, DEFENSE SYSTEM si HOSPITAL
19. Care sunt ramurile “industriei”?
Industria alimentara: FOOD si GRAIN unde grain este materie prima pentru food;
Industria armelor sau militara: WEAPONS si IRON (materie prima);
Industria cadourilor: GIFTS si DIAMONDS (materie prima);
Industria imobiliara: HOUSE si WOOD (materie prima);
Industria transporturilor: MOVING TICKET si OIL (materie prima).
20. Are importanta unde imi fac firma?
Numai in cazul in care firma pe care ti-o doresti va activa in land. Mai explicit, daca firma va produce grain, iron, diamonds, wood sau oil, este absolut necesar sa fie localizata intr-o regiune care sa prezinte resursa cu pricina la un nivel cel putin mediu, desi, personal, v-as recomanda sa fie high.
21. Cat costa o licenta, ca sa pot face export?
In conditii normale, o licenta costa 20 de gold dar exista situatii cand regiunea in care ai firma este cucerita de alt stat si atunci poti cumpara o licenta pentru statul care a cucerit regiunea, cu doar 5 gold.
22. Cate licente pot avea pe o firma?
Nu exista limita. Cu cat mai multe, cu atat mai bine.
23. De ce nu pot vinde intr-o alta tara pentru care am licenta?
Pai exista 3 posibilitati. Cea mai simpla si de dorit ar fi sa fie vorba despre un bug. In acest caz, situatia va fi remediata si ai scapat. Mai exista varianta ca tara de origine a firmei sa fie in razboi cu tara pentru care ai licenta de export. In astfel de situatii, nu vei putea vinde acolo decat dupa incheierea pacii. Si a treia situatie, tara unde vrei sa vinzi a impus embargo impotriva tarii tale.
24. Unde pot gasi mai multe detalii despre cum imi pot construi prima firma?
Mai multe detalii vei gasi aici:
http://eromania.wordpress.com/2009/06/23/5-sfaturi-si-reguli-pt-viitori-manageri/25. Care ar fi suma minima pentru a deschide o afacere?
Eu consider ca ai nevoie de cel putin 30 de gold si va explic imediat si de ce: 20 de gold infiintarea firmei + 5 gold infiintarea organizatiei ca sa iti poti dezvolta caracterul corect pe mai departe + 5 gold minim pentru salarii. Asta in cazul in care deschizi o firma q1 in land, daca vrei un q1 in manufacturing, mai ai nevoie de 5 gold pentru materii prime.
26. Care sunt costurile ulterioare constituirii companiei?
Pentru a functiona, toate companiile au nevoie de angajati carora trebuie sa le plateasca salariu. Companiile din domeniile manufacturing si constructions au nevoie de materii prime. Materiile prime pot fi achizitionate de firma direct de pe piata sau prin intermediul unei organizatii (in felul acesta se pot achizitiona materii prime din alte tari). Pentru colectarea fondurilor de pe o firma se plateste impozit pe venit. Aceste impozite intra in conturile tarii in care a fost constituita firma.
27. Ce operatiuni financiare se desfasoara intr-o companie?
Intr-o companie se pot investi bani, se poate colecta profitul, se platesc salarii (automat, cand angajatul apasa butonul work), se pot cumpara materii prime (pentru companiile din domeniile manufacturing si constructions), se pot vinde marfurile (fie ele bunuri finite sau materii prime), se poate face schimb valutar.
28. Care este piata de desfacere a unei companii?
Initial, piata de desfacere a companiei este reprezentata doar de tara in care a fost constituita. Pentru extinderea in alte tari, este nevoie de licenta de export pentru tara in care se doreste extinderea. Costul unei astfel de licente este de 20 gold. O companie nu poate exporta catre o tara cu care tara de domiciliu a companiei respective este in razboi si nici in tarile pentru care s-a declarat embargo chiar daca detine licentele de export dinaintea declararii razboiului sau embargoului.
29. Cata materie prima se consuma pt o unitate de produs?
La food 1, gifts 2, weapons 5, moving 10, house 200, hospital 2000.
30. M-am angajat la o firma cu 3 lei pe zi, dar cand muncesc imi intra in cont doar 2,55… se opresc “impozite”, la fel ca in viata reala?
Da, se opresc:
http://eromania.wordpress.com/2009/09/06/15-indicatori-economici-taxe-si-impozite-in-erepublik/31. Ce este GDP-ul?
GDP= gross domestic product. In RL s-ar traduce prin PIB, produsul intern brut, mai pe intelesul tuturor este rezultatul este totatliatea veniturilor pe care le incaseaza statul de pe urma taxelor si impozitelor.
32. Dpdv al fabricilor, o bucata materie prima q5 echivaleaza cu 5 bucati q1? Pentru produse finite q5 e nevoie de materie prima q5?
1q5=5q1. Nu este nevoie de materie prima q5 pentru a ajunge la produse finite q5.
33. Daca am apucat sa imi fac firma pe contul cetateanului cum pot sa o mut pe contul organizatiei?
O poti muta doar daca o vinzi de pe un cont pe altu. Adica pe la ora 2-3 noapte intri, o pui la vanzare pe un pret de nimic si o cumpari de pe contul organizatiei. Succes!